Nieuws uit groep 4

Peter Van de VeldeNieuwsberichten

Hier een berichtje vanuit groep 4! De CITO-weken zijn voorbij en wij zijn al weer flink bezig met het thema ‘Daar zit muziek in’. We zijn begonnen met het verhaal van Peter en de wolf. Het was leerzaam om te horen en te zien dat muziek zo mooi bij een verhaal kan passen. Je kunt ook verschillende emoties uitdrukken met muziek. We hebben het in de themalessen onder andere gehad over muzieknoten, de notenbalk, de G-sleutel en verschillende soorten instrumenten.

Ook hebben we het gehad over ritmes en we hebben ook ons eigen ritme genoteerd. Waar we erg veel van leren, zijn de verschillende muziekinstrumenten die we in het echt mogen bekijken en beluisteren. Verschillende kinderen hebben hun eigen muziekinstrument mee naar school genomen. Ook heeft de oma van Lukas haar klarinet in de klas laten zien! Misschien zijn er nog wel meer vaders, moeders, opa’s of oma’s die hun muziekinstrument aan ons willen laten zien. De komende weken zullen we nog meer leren over het thema muziek.

Vertelkoffer
Elke vrijdag hebben wij ‘de vertelkoffer’ op het programma staan. Iedere week gaat de vertelkoffer met één van de kinderen mee naar huis en wordt het gevuld met spulletjes. Op school wordt hier iets over verteld. Ik vind het gaaf om te zien dat de kinderen zichzelf op deze manier leren presenteren. Elke week is het spannend wie de koffer mee naar huis mag nemen…!

Nieuwe thema
Het thema muziek is nog niet afgerond, maar we zijn met de meesters en juffen al bezig met de voorbereidingen van het nieuwe thema. Het nieuwe thema is: ‘We maken er een beestenboel van’. Dit thema zal zich richten op dieren. We zullen met elkaar een nieuwe themahoek op de gang gaan inrichten. We hopen daar een dierentuin te kunnen maken. Met groep 1-4 spelen we in deze hoek. Dat is erg leuk want op die manier leren de kinderen van en met elkaar. Om de dierentuin in te kunnen richten, hebben we knuffels nodig die in de dierentuin van de Driemaster willen en mogen logeren. De kinderen mogen deze meenemen. In deze hoek zullen de kinderen ook na moeten denken over het verzorgen van de dieren. Hoe laat is het voedertijd? En hoeveel liter water of hoeveel kilo voedsel krijgen de dieren? Op die manier zullen ze spelenderwijs met het thema bezig zijn.

Opa Job
Sinds vorige week is opa Job in onze klas! Opa Job vertelt altijd graag een mop! Maar hij vergeet ze vaak. Dat komt natuurlijk omdat hij een oude man is. Meestal komen Josefien of opa Job één keer in de week langs om ons iets te leren of iets te vertellen. Dat maakt sommige lessen net iets specialer. We hebben lang op Opa Job moeten wachten, maar we zijn erg blij dat hij nu in onze klas is!

Doel van de week
In de afgelopen weken hebben we met elkaar veel doelen bedacht. Elke maandag starten we met elkaar in de kring. We reflecteren dan op het klassendoel van de week ervoor. Hoe vond je het gaan? Wat vond je lastig? Heb je het doel zelf gehaald? Met elkaar bedenken we een nieuw doel door de vraag te stellen: Wat kan er nog beter in onze klas? Dit zijn een aantal doelen die al langs zijn gekomen:

Je handen zijn bij jezelf. Je bent voorzichtig met de spullen van jezelf en met die van de ander. Geef elke dag een compliment aan iemand uit de klas. Mooi om zo samen doelen te bedenken en de sfeer in de klas steeds meer te versterken.